Diensten

Neuromuscular horse dentistry

Neuromuscular Horse Dentistry is een unieke manier van gebitsverzorging waarbij Jolien 1 van de 4 gecertifieerde in Europa is. Deze manier van werken is gericht op het uitlijnen van de kaak om een optimale neuromusculaire, proprioceptieve en fysieke functie in het hele lichaam van een paard te bereiken. Beginnend met de snijtanden, biedt het begeleiding en stabiliteit voor het kaakgewricht, gevolgd door aanpassingen aan de kiezen om een anatomisch correcte stand te bieden.

Door de stand van het gebit aan te passen naar het individu, krijgt het paard een volledige en natuurlijke kaakbeweging. Dit brengt het kaakgewricht in evenwicht en maximaliseert het oppervlakte contact van de tanden waardoor het paard zijn volledige, natuurlijke lichaamsfunctie kan behouden of herwinnen.

 

Waarom neuromuscular horse dentistry?

Het gebit van een paard heeft op het eerste zicht een simpele functie: vermalen van voeding. Maar buiten deze functie heeft het gebit ook een immens grote impact op de rest van het lichaam.

Elke tand heeft onder andere een connectie met een zenuw, die op zich een connectie heeft met de hersenen en deze dan weer connecties hebben met de rest van het lichaam. Elke zenuw in de tand wordt getriggerd door het contact dat de tanden maken met elkaar. Dit contact zorgt in de ideale wereld voor een correcte vibratie, wat de betreffende zenuw nodig heeft om optimaal te functioneren en signalen door te sturen naar de rest van het lichaam.

Als deze trilling wordt beperkt of in overmaat aanwezig is dan verstoort dit ook de signaal huishouding. Dit kan komen door tanden die te glad zijn gevijld, een te vlakke stand, tanden die niet correct aansluiten op elkaar, snijtanden die niet correct staan, wisselproces dat moeizaam verloopt,...

Hoe merk je gebitsproblemen op?

Er zijn veel manieren om te zien of jouw paard een probleem heeft met zijn gebit. Dit kan gaan van simpele dingen zoals proppen maken, tong uitsteken, hoofd schuin houden tijdens het eten, klikkend geluid maken,...

En dit kan ook te merken zijn tijdens het werk. Zoals onder andere niet aanspringen in galop, niet kunnen inbuigen, fysieke kwaaltjes die je fysio of andere professional niet opgelost kan krijgen en/of snel terug komen, op de schouder vallen,...

Jonge paarden?

Jonge paarden beginnen vanaf 2.5 jaar enkele jaren aan hun wisselproces. Dit kan heel vlot verlopen of dit kan heel moeizaam verlopen. De tanden van een jong paard "groeien" heel snel, waarbij halfjaarlijkse controles aangeraden worden om zeker te zijn dat alles in goede banen verloopt en blijft verlopen. Hier krijgen de paarden geen mondklem in vóór ze 3 jaar zijn indien er geen noodgeval is. Deze regel is er naargelang we voorzichtig willen zijn met hun nog groeiende schedel en onnodige druk op de brozere delen hiervan. 

Zonder verdoving behandelen?

Er wordt 90% zonder verdoving gewerkt, met enkele paarden die hier een uitzondering in zijn. Tijdens elke behandeling wordt er gewerkt op gevoel en communicatie met het paard in kwestie, waarbij rust essentieel is. Elke behandeling is anders en niet ieder paard heeft dezelfde soort communicatie nodig. Daarom is flexibiliteit, communicatie, rust en pauze essentieel in dit werk. Zolang het werk netjes afwerkt kan worden en alles veilig kan verlopen voor iedereen wordt er geen gebruik gemaakt van verdoving. Indien je toch twijfelt of jouw paard dit toe zou laten kan je altijd een mailtje sturen waarbij we de mogelijke opties kunnen bespreken.